Dag tegen Homo- en Transfobie 2023

Op 17 mei is het opnieuw Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie.

Elk jaar zet de wereld op die dag verdraagzaamheid en de strijd tegen homo- en transfobie in de kijker. Ook in Roeselare kan je meedoen aan verschillende acties.

Infoavond veiligheid

Het Regenboognetwerk koos ervoor om in 2023 het thema 'veiligheid' centraal te zetten. De LGBTQIA+-gemeenschap is nog te vaak het doelwit van straatintimidatie of verbaal/fysiek geweld met homofobie als motief. Slachtoffers weten vaak ook niet goed waar ze terecht kunnen voor aangifte, hulp of nazorg.

Om hier een antwoord op te bieden, organiseren we op donderdagavond 25 mei in ARhus een infomoment. Medewerkers van de Stad brengen je info over organisaties CAW, UNIA, politie en justitiehuis. Je ontdekt waar en waarvoor je bij elke dienst terecht kan bij homofoob of transfoob geweld.

  • Donderdag 25 mei van 19 tot 20 u.
  • ARhus Café, De Munt 8, Roeselare

Omstaanderstraning

Wil je leren hoe je gepast reageert op racisme en discriminatie? Dan is de omstaanderstraining op 17 mei iets voor jou!

Lezing Riadh Bahri

Uit de kast komen is voor velen niet makkelijk, ook niet voor journalist, presentator en journaalanker Riadh Bahri. Hij werd het slachtoffer van gewelddadige homohaat. In zijn tweede boek 'Uit de kast. In de kast' vertelt hij zijn persoonlijke coming out-verhaal. Hij heeft het over inclusiviteit en de moed om anders te zijn.

Tijdens deze lezing getuigt Riadh Bahri over hoe hij zich voortdurend aanpast aan wat op zijn minst een deel van de samenleving lijkt te verwachten. Want na uitzonderlijk zware gevallen van homohaat volgt doorgaans 24 uur verontwaardiging, waarna de vaak onbewust kwetsende opmerkingen gewoon doorgaan.

  • Dinsdag 23 mei om 20 u.
  • CC De Spil (zaal De Komedie), Hippoliet Spilleboutdreef 1, Roeselare
  • Gratis, maar een ticket reserveren is verplicht

Regenboogvlaggen voor scholen

Toon je steun voor de LGBTQIA+-gemeenschap door een regenboogvlag uit te hangen aan jouw school. Laat ze gerust hangen na 17 mei, zo toon je dat je school het hele jaar door inclusief is. Ook wij tonen de regenboogkleuren: de vlag zal opnieuw wapperen aan het stadhuis.

Wil je zelf deel uitmaken van de levende bib en zou jouw verhaal vertellen op 22 mei? Neem dan contact op met sandra.vanneste@arhus.be.