Het verhaal van Petra

Petra kwam op jonge leeftijd in aanraking met pestgedrag.

"Iedereen heeft wel wat onzekerheden: te dik, te dun, te dit of te dat. Niemand van ons kan nu eenmaal helemaal beantwoorden aan ons maatschappelijk ideaalbeeld. Helaas pikken pestkoppen daar gretig op in."

"Dat overkwam mij toen ik jong was. Ik werd gepest omdat ik zogezegd een dikke poep had. Nu ja, eender wat kan een aanleiding zijn, of het nu klopt of niet. Toch doet het wel wat met je. Aangevallen worden om wie je bent, om iets waar je zelf helemaal geen vat op hebt. Zeker op jonge leeftijd is het niet eenvoudig om daarmee om te gaan. Ik kan me voorstellen dat het voor kinderen nu nog moeilijker is: online kan pesten nog veel grotere proporties aannemen dan toen ik jong was."

"Ondertussen besef ik dat de meeste pesters net zelf heel onzeker zijn. Maar hun eigen problemen verschuiven naar een ander, dat is niet de oplossing. Integendeel, je sleurt enkel meer mensen mee in die negatieve spiraal. Daarom is het belangrijk dat we voor elkaar opkomen. Niemand is perfect, geen twee mensen zijn gelijk. Die verschillen moeten we net vieren. Ook al is het niet altijd makkelijk, probeer toch tussen te komen als je pestgedrag opmerkt. Maak duidelijk dat zo'n gedrag niet normaal is en probeer de situatie te ontmijnen, zodat je een veilige ruimte creëert waar iedereen zich thuis kan voelen."

Wil jij leren reageren op discriminatie?

Volg een omstaanderstraining!