Reageer op discriminatie

Reacties van omstaanders zijn heel belangrijk bij discriminerende uitspraken, handelingen of zelfs geweld. Maar hoe kan je best reageren?

Roeselaarse getuigenissen

Met een affichecampagne brengen we alle vormen van discriminatie onder de aandacht. Daarvoor deden 4 Roeselarenaars hun verhaal. Anne, Dorien, Henok en Miel vertellen je waarom het zo belangrijk is om te reageren op racisme, discriminatie en ongewenst gedrag.

Opleiding: leer beter reageren

Wil je leren hoe je gepast reageert op racisme en discriminatie? De Stad biedt een gratis omstaanderstraining aan. De opleiding speelt in op verschillende contexten (werk, nachtleven, ...) en verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag. In het eerste deel onderzoeken we waarom mensen vaak wegkijken en niets doen. In het tweede deel reiken we 4 strategieën aan om te reageren en dus een actieve omstaander te zijn.

Er gaan doorheen het jaar meerdere trainingen door. Je kan je nu al inschrijven voor de volgende opleidingen, in het voorjaar van 2024. Er zijn meerdere tijdstippen mogelijk en er is zowel een training voor burgers als voor professionelen.

Waarom moet je reageren?

Jouw reactie zorgt voor positieve verandering:

  • Je maakt duidelijk dat discriminatie niet geaccepteerd wordt.
  • Je kan mogelijk een schuldgevoel opwekken bij de persoon die discrimineert.

Zo verklein je de kans dat dit gedrag zich in de toekomst nog eens stelt.

Wanneer kan je reageren?

Reageren is belangrijk, maar het is niet gemakkelijk. Je bepaalt als omstaander zelf of het wenselijk is om in te grijpen.

  • Is ingrijpen wel haalbaar en veilig?
  • Heb je de juiste vaardigheden om te reageren?
    Weet je welke woorden of strategieën je zou kunnen gebruiken?

Zorg dat jijzelf, het slachtoffer of andere omstaanders geen (extra) schade oplopen. Als je je niet veilig voelt, kan je altijd de politie bellen.

Hoe kan je reageren?

Het is niet altijd een goed idee om de dader direct te confronteren, maar er zijn wel manieren om voor, tijdens of na de situatie in te grijpen.

  • Je kan de situatie verstoren.
    Bijvoorbeeld: zie je dat iemand aan de overkant van de straat lastiggevallen wordt? Ga dan naar de dader toe om hem de weg te vragen. Je kan ook tussenkomen door te doen alsof je het slachtoffer kent en een gesprek met die persoon te beginnen.
  • Je kan de dader confronteren door het gesprek aan te gaan:
    • respectvol, direct en eerlijk zeggen dat de uitgesproken woorden of daden niet oké zijn.
    • zeggen welke gevoelens slachtoffers van discriminatie ervaren. Daders staan vaak niet stil bij wat hun gedrag veroorzaakt.
    • oprecht luisteren en vragen stellen. Dit nodigt de dader uit tot zelfreflectie.
  • Je kan anderen betrekken door hulp of steun te vragen.
    • Bijvoorbeeld: "Horen/zien jullie wat ik hoor/zie?" of "Ik kan toch niet de enige zijn die dit niet oké vindt?”

Gepast leren reageren op discriminatie?

Kom naar de omstaanderstraining!