Roeselare bindt mee de strijd aan tegen racisme en discriminatie.
Elk jaar zet de hele wereld op 21 maart verdraagzaamheid en de strijd tegen racisme en discriminatie in de kijker, tijdens de Internationale Dag tegen Racisme. Maar eigenlijk willen en mogen we dit thema nooit uit het oog verliezen.
Op vrijdag 21 maart kan je in De Spil terecht voor een straffe documentaire van de beloftevolle regisseur Camille Ghekiere. Haar langspeeldebuut ‘Les Dames Blanches’ brengt op speelse wijze het verhaal van Simeon, een jonge Dominicaanse man, die als zorgkundige stage loopt in een Gents woonzorgcentrum. Vanuit zijn zuiderse achtergrond benadert hij ouderenzorg heel anders dan zijn collega’s, die de dingen niet helemaal op zijn manier zien. Hij loopt tegen de grenzen van het zorgsysteem aan, maar verovert gaandeweg de harten van de bewoners.
Na afloop van de film volgt een inspirerend panelgesprek waar verschillende stemmen uit de zorgsector het woord nemen. Tickets zijn gratis, maar je moet wel reserveren.
Wie in de week van 17 tot 23 maart langs de Grote Markt passeert, kan er niet naast kijken. 3 grote stand-in borden nodigen uit om zelf even model te zijn. Deel je foto via sociale media met #IEDEREENVANRSL en toon dat ook jij gaat voor een Roeselare waar iedereen erbij hoort.
Ook in het atrium van het stadhuis liggen die week gratis stickervellen die oproepen tot verdraagzaamheid en bezoekers motiveren tot een Roeselare waar iedereen zich thuis voelt.
Tijdens een van de omstaanderstrainingen leer je gepast omgaan met pesten, intimidatie, racisme, ... De training is gratis en speelt in op verschillende contexten. De tweedelige sessies vinden plaats op 18 en 25 maart, 2 en 9 april en 17 en 24 april.
Volg op vrijdag 21 maart een train-the-trainer opleiding rond het spel Got Your back. Tijdens dit begeleid rollenspel ervaar je als speler oneerlijke behandeling en racisme. Zo kan je empathie en een actieve omstaandershouding stimuleren. De opleiding richt zich in hoofdzaak op professionals (leerkrachten, jeugdwerkers) en biedt de nodige handvaten om later het spel te spelen met adolescenten. Deelname is gratis, maar reserveren is verplicht. Na afloop krijgt elke deelnemer het spel mee naar huis om ermee aan de slag te gaan binnen de eigen organisatie (vereniging, school, …)
Discriminatie aanpakken, dat willen we samen doen. Daarom stelden Stad Roeselare en verschillende partners een Charter voor Gelijkheid & Respect op. Het charter is een sterk signaal dat discriminatie geen plaats krijgt in de samenleving. De organisaties die het charter ondertekenen, engageren zich om discriminatie actief te melden en binnen de eigen werking een ambassadeur non-discriminatie aan te duiden. Die ambassadeur treedt op als aanspreekpunt en houdt ook het thema actueel binnen de organisatie, via vorming of sensibiliserende acties.
Ruim 25 Roeselaarse organisaties uit de sociale sector, het onderwijs, het jeugdwerk en de sportsector ondertekenen op vrijdag 21 maart het charter en treden zo toe tot een breed netwerk waarbinnen iedereen gelijke kansen krijgt en zich gerespecteerd voelt.
Met deze acties zetten wij in 2023 deze dag en het thema mee in de kijker:
"Op school werd ik vaak gepest omwille van mijn adoptieafkomst. Er circuleerden allerlei vieze leugens over de motivaties rond mijn adoptie. Dit kwetste me. Bij het melden hiervan aan de directie werden ze 'op de vingers getikt'. Ik bleef achter met een gevoel van onrecht." - Emmeline
"Laatst voelde ik me onveilig toen ik door een dame agressief werd benaderd met allerlei stereotyperende vragen. Ze zag me een schietgebedje doen. 'Waarom komen jullie naar hier? Om bommen te maken en België op te blazen? Stop maar met bidden!' riep ze." - Karima
"Op school voelde ik me vaak alleen en geïsoleerd. Vaak was ik het slachtoffer van scheldwoorden en pesterijen van medeleerlingen. Ik heb me hier heel lang minderwaardig door gevoeld." - Samira
Wil je meer te weten komen over racisme? Lees dan onze interviews met Naima en Israel. Zij vertellen over hun ervaringen met racisme en wat we ertegen kunnen doen.
Het actieplan anti-racisme is een deelplan van het Samenlevingsplan #VANRSL. We willen met dit plan nieuwe inwoners met een migratieachtergrond kansen op maat bieden, zodat ze een actieve bijdrage kunnen leveren aan onze samenleving.
Deze website maakt gebruik van cookies.