Acties tegen racisme

Roeselare bindt mee de strijd aan tegen racisme en discriminatie.

Elk jaar zet de hele wereld op 21 maart verdraagzaamheid en de strijd tegen racisme en discriminatie in de kijker, tijdens de Internationale Dag tegen Racisme. Maar eigenlijk willen en mogen we dit thema nooit uit het oog verliezen.

Getuigenissen

"Op school werd ik vaak gepest omwille van mijn adoptieafkomst. Er circuleerden allerlei vieze leugens over de motivaties rond mijn adoptie. Dit kwetste me. Bij het melden hiervan aan de directie werden ze 'op de vingers getikt'. Ik bleef achter met een gevoel van onrecht." - Emmeline

"Laatst voelde ik me onveilig toen ik door een dame agressief werd benaderd met allerlei stereotyperende vragen. Ze zag me een schietgebedje doen. 'Waarom komen jullie naar hier? Om bommen te maken en België op te blazen? Stop maar met bidden!' riep ze." - Karima

"Op school voelde ik me vaak alleen en geïsoleerd. Vaak was ik het slachtoffer van scheldwoorden en pesterijen van medeleerlingen. Ik heb me hier heel lang minderwaardig door gevoeld." - Samira

Wil je meer te weten komen over racisme? Lees dan onze interviews met Naima en Israel. Zij vertellen over hun ervaringen met racisme en wat we ertegen kunnen doen.

Acties in 2024

Stuur je foto in

Word zelf even model door op de foto te gaan met een van onze stand-in borden. Die staan verspreid in de stad. Deel je foto via sociale media met #iedereenvanrsl en toon dat ook jij gaat voor een Roeselare waar iedereen erbij hoort.

Locaties:

  • Stationsplein
  • Kerkplein Rumbeke
  • Dorpsplein Beveren

Droomboom

In welk Roeselare droom jij thuis te komen? Op die vraag gaven meer dan 100 nieuwe en oude Roeselarenaars een antwoord. Want thuiskomen ziet er voor iedereen anders uit. Ga langs bij de droomboom in het Noordhof en laat je verrassen door de antwoorden!

Thuiswaarts

Van februari tot mei loopt het participatief kunstproject Thuiswaarts. Daarbij komen verschillende vormen van thuis tot leven.

Belgium's Least Wanted

Sinds enkele jaren heeft ook België een Most Wanted lijst. Maar met het groeiend aantal racistische incidenten lijkt er ook een Belgium's Least Wanted te bestaan. Daarom besloten 5 comedians om hun superdiverse krachten te bundelen! Denk aan The Avengers, maar dan met grappen. Maar maak je geen zorgen, niemand kruipt in een strak superheldenpak het podium op.

  • Donderdag 21 maart
  • Van 20 tot 21.30 u. in De Spil
  • Gratis
  • Schrijf je in
  • Line-up: MC Tim Loobuyck, Nigel Williams, Karim Shatla, Christian Celini en Sergej Lopouchanksi

Leer reageren tegen ongewenst gedrag

Tijdens een van de omstaanderstrainingen leer je gepast omgaan met pesten, intimidatie, racisme, ... De training is gratis en speelt in op verschillende contexten.

Acties in 2023

Met deze acties zetten wij in 2023 deze dag en het thema mee in de kijker:

Afgelopen acties

Schoolactie 'Kleuren tegen Racisme' op internationale dag tegen racisme (2021)
Schoolactie 'Kleuren tegen Racisme' op internationale dag tegen racisme (2021)
Junior Stadsdichter #VANRSL 2021 dicht over racisme (2021)

Actieplan Anti-racisme

Het actieplan anti-racisme is een deelplan van het Samenlevingsplan #VANRSL. We willen met dit plan nieuwe inwoners met een migratieachtergrond kansen op maat bieden, zodat ze een actieve bijdrage kunnen leveren aan onze samenleving.

Wil je meer weten over onze plannen?

Bekijk het Samenlevingsplan #VANRSL