Thuiswaarts

Wat is thuis voor jou?

De badkamer, keuken, woon- en slaapkamer krijgen bij iedereen een andere invulling en gebruik. Hoe ziet de woonkamer er uit bij mensen met een migratieachtergrond? Welke ingrediënten heb jij in je koelkast? Welk slaapritueel heb je? Wat is je favoriete liedje onder de douche?

Thuiswaarts is een sociaal-artistiek project. Dankzij kunst ontdek je wat het betekent om je thuis te voelen, om bij een plek, een stad of een gemeenschap te horen. Want thuis is voor iedereen anders: leer luisteren naar elkaar. Zo kan iedereen zich in Roeselare thuis voelen, ongeacht geaardheid, beperking of herkomst.

Bouw je mee?

Heb je toffe verhalen, voorwerpen of beelden over hoe jij jouw thuis ziet? Heb je leuke ideeën en wil je meewerken?

Van februari tot mei maken we samen woonmodules ter grootte van een tuinhuis. Iedere partner neemt één leefruimte voor zijn rekening.

Workshops

Stuyfsessie

Heb je toffe verhalen, voorwerpen of beelden van jouw ideale thuis? Heb je leuke ideeën en wil je meewerken? Kom dan zeker naar de Stuyfsessie op 29 februari in De Stuyverij (Sint-Hubrechtstraat 24, Roeselare). Iedereen is welkom tussen 19.30 en 21.30 u.

Erfgoeddag

Op 21 april is het Erfgoeddag. De ideale gelegenheid om de publieke ruimte in Roeselare onder de loep te nemen. Je kan meedenken en ideeën aanbrengen. Wij helpen je om die ideeën in een maquette vorm te geven.

Daarnaast kan je die dag nog eens genieten van TRACK, the movie. Een boeiende kortfilm over de kleurrijke wijk Krottegem. Jong en oud vertelt hoe de wijk voor hen een thuis werd. De filmvertoning gaat door in de oude bibliotheek aan de Onze-Lieve-Vrouwemarkt, doorlopend van 14 tot 17 u.

Expo

Op 1 juni komen alle verhalen samen. We bouwen een houten dorp met ingerichte huisjes.

Op de expo zal je kunnen zien, luisteren en proeven wat thuiskomen betekent voor mensen met verschillende achtergronden.

Eerste sessie Thuiswaarts
Eerste sessie Thuiswaarts
Eerste sessie Thuiswaarts
Workshop maquettes Thuiswaarts
TRACK the movie, foto door Gudrun Vandenbunder

Heb je vragen of wil je meedoen?

samenleven@roeselare.be

Benieuwd wat we al gerealiseerd hebben?

Check onze pagina op Instagram.

Thuiswaarts is een samenwerking van Stad Roeselare, De Batterie, De Spil, vzw t'Hope, FMDO, VOC Opstap, TERF Midwest, SASK, STAP, ARhus, Jeun, Oxfam Wereldwinkel, BEN Woonzorgcentrum, Gezonde buurt (CM), Rakastan, Tuin der Lusten en met de steun van Vlaanderen.