Maak kennis met Marnick

Marnick is vrijwilliger bij De Praatwijzer en een woonzorgcentrum.

"Ik ben al een hele tijd actief als vrijwilliger en heb al veel verschillende dingen gedaan. Momenteel ben ik vrijwilliger in WZC Ter Berken, voor mensen met Alzheimer. Ik zorg voor wat gezelschap of ga mee op uitstapjes. Voor die mensen is altijd veel begeleiding nodig, dus alle hulp van vrijwilligers is welkom. Voor mij is het een heel dankbare ervaring. Mensen met dementie vragen immers niet veel om hulp, maar toch voel je de appreciatie voor alles wat je doet, hoe kort ook."

"Je voelt de appreciatie voor alles wat je doet."

"Daarnaast ben ik ook sinds jaar en dag vrijwilliger bij de Praatwijzer, waar anderstaligen langs komen om hun Nederlands te oefenen. Ik hoor vaak dat het niet evident is om Nederlands te leren, en al zeker niet om ons Roeselaars dialect te begrijpen. Zelf probeer ik ook iets bij te leren. Zo maak ik er een punt van om in elke nieuwe taal die ik tegenkom het 'goeiedag' te leren zeggen. Ik heb ook voor een atlas gezorgd. Zo kunnen mensen aanduiden van waar ze komen en hoe ze hier geraakt zijn. Vaak zijn het schrijnende verhalen, ongelooflijk wat sommigen meegemaakt hebben."

"Ik probeer ook mijn ervaring met vrijwilligerswerk door te geven aan anderen en mensen te introduceren. Sommige zijn meteen enthousiast en blijven aan de slag. En is er toch niet meteen een match, dan kunnen ze op zoek naar iets anders. Dat is meteen ook het voordeel van vrijwilligerswerk: er bestaan heel veel verschillende vormen van. Voor mij is het sociale aspect belangrijk. Voor anderen kan het leuker zijn om met hun handen bezig te zijn. Daarom zou ik aan iedereen aanraden om het eens uit te proberen, er zijn geen verplichtingen. Als vrijwilliger kan je altijd wel iets doen waarvan je denkt: dat is mijn ding!"

Ook op zoek naar een verrijkende ervaring?

Vind het vrijwilligerswerk dat bij jou past.