Maak kennis met Frank

Alles in de wielerpiste Defraeye-Sercu loopt op rolletjes, en dat is dankzij Frank Vandewalle.

“Ik ben nu al een jaar of drie de conciërge van de wielerpiste. Een piste met een hele geschiedenis, en daar ben ik trots op. Heel wat Vlaamse wielerlegendes reden hier. Ik kom zelf uit een familie die zot is van de koers, ook mijn vader kwam op de piste trainen. Ze raakte destijds helaas in verval, maar ondertussen is de piste met veel liefde gerestaureerd. Wist je dat de afmetingen exact dezelfde zijn als die van ’t Kuipke in Gent?”

“Als vrijwilliger ben ik deel van de rijke geschiedenis van onze wielerpiste.”

“Eigenlijk doe ik hier een beetje van alles. Momenteel ben ik druk in de weer om de piste weer klaar te maken voor het nieuwe wielerseizoen. Na de winter moet er altijd wel het een en ander gerepareerd worden. Ik verzorg de kleedkamers, behandel de reservaties. Vroeger was ik zelf fietsenmaker, dus het is logisch dat ik hier ook wat aan de fietsen sleutel en het materiaal verzorg.”

“Mensen komen van over heel het land naar deze wielerpiste. Meer nog: ook wielertoeristen uit het buitenland komen langs. Er zijn zelfs al Australiërs geweest! En naast de professionals die hier komen trainen, verwelkom ik ook degenen die hier voor het eerst op een piste fietsen. Dat heet dan een pistedoop. In het begin zijn sommigen wel wat bang, de hellingsgraad kan intimiderend zijn. Maar ik begeleid hen goed en eens ze ermee weg zijn, is iedereen enthousiast. En ik natuurlijk ook!”

Ook op zoek naar een verrijkende ervaring?

Vind het vrijwilligerswerk dat bij jou past.