Maak kennis met Didier

Gewapend met een vuilniszak, grijpstok en fluohesje houdt Didier Dejonghe zijn buurt proper.

“Als jonge gast was ik al bezig met het proper houden van de natuur, samen met mijn broer. Nu probeer ik hetzelfde te doen in mijn wijk, Krottegem. Als Mooimaker ga ik elke dag op pad om de boel op te kuisen. Ik beschouw dat een beetje als mijn fitness: ik ben buiten, ik beweeg, ik heb sociaal contact en ondertussen help ik er mijn medemens mee.”

“De buurt is proper en de mensen zijn dankbaar: dat geeft energie.”

“Voor mijn pensioen werkte ik als piloot en vlieginstructeur. Toen zag ik alle mooie natuur van bovenaf. Nu werk ik eraan vanop de grond. En dat geeft voldoening! De mensen die me bezig zien, zijn vaak enthousiast. Ze zwaaien eens, ze bedanken me. Daarvoor alleen al zou je het doen.”

“Het fijne als Mooimaker is bovendien dat je heel goede begeleiding krijgt vanuit de overheid. We worden van alles voorzien, krijgen hulp waar nodig. Als we sluikstort melden, komen ze vaak de dag zelf nog om het op te halen. Die ruggensteun maakt een groot verschil.”

“Ik sta heel positief in het leven. Je kan wel zeuren over afval, maar daarmee los je niets op. Ik kuis het op, kan even tevreden achterom kijken en ga dan gewoon weer verder. Mijn werk gaat is trouwens meer dan enkel opkuisen. Mijn fluohesje geeft mensen een gevoel van veiligheid, van sociale controle. En als ik op mijn ronde iets ongewoons tegenkom, dan kan ik het melden via 1788.”

Ook op zoek naar een verrijkende ervaring?

Vind het vrijwilligerswerk dat bij jou past.