Maak kennis met Bart

Bart sr. Depestel is educatief vrijwilliger bij het Huis van de Voeding.

"Na mijn pensioen wilde ik maatschappelijk actief blijven. Als reisleider had ik al wat ervaring, dus toen ik vernam dat ze vrijwilligers zochten bij het Huis van de Voeding ging ik er aan de slag als begeleider. Eerst was dat voor heel gevarieerde groepen, later kwam de focus op het onderwijs. Na een tijdje evolueerde het aanbod, en dus ook mijn rol. Terwijl ik vroeger echt een gids was, ben ik nu eerder begeleider van klasbezoeken."

"Als vrijwilliger ben ik meegegroeid met de organisatie. Concreet begeleid ik vandaag de escape game 'Food Factory'. Dat is een uitdagend STEM-spel voor de derde graad secundair. Ik leid de escape game, geef waar nodig wat tips en verzorg de nabespreking. Dan leg ik de link tussen de spelonderdelen, de realiteit van de voedingsindustrie, het talent van de leerlingen en hun studie- en beroepsmogelijkheden."

"Het is heel tof om de jongeren zich een weg te zien banen door het spel en hen daarbij te stimuleren. Er komt talent bovendrijven dat op school soms verborgen blijft en ze maken kennis met een sector waarvan ze het bestaan soms niet afweten."

"Als vrijwilliger worden we altijd betrokken bij nieuwe projecten en uitdagingen: wij zijn volwaardige medewerkers."

"Vanuit Roeselare spelen we mee op wereldniveau als het om voeding gaat. Iets om trots op te zijn, dus ook leuk om het te delen met de jeugd. Het contact met jongeren is voor mij ook een ideale link naar mijn kleinkinderen toe. Bovendien worden wij gewaardeerd als volwaardig medewerkers. Als vrijwilligers worden we altijd betrokken bij nieuwe projecten en uitdagingen. Wij hebben geen 'bazen' maar collega's."

"Ondertussen is het Huis van de Voeding een echte verslaving: ik loop soms verloren als er een bepaalde periode geen escape games zijn. Bij deze dus een oproep aan alle Roeselaarse scholen: boek meteen dit leerrijke spel voor jullie leerlingen!"

Ook op zoek naar een verrijkende ervaring?

Vind het vrijwilligerswerk dat bij jou past.