Het verhaal van Henok

Henok (18) werd tijdens zijn eerste vakantiejob geconfronteerd met racisme.

"In de zomer van 2021 ging ik poetsen in een rusthuis om wat bij te verdienen. Het idee was om er 3 weken te werken, maar uiteindelijk werden het maar 3 dagen. Op mijn eerste dag werd ik, vanwege mijn huidskleur, al meteen uitgescholden door de bewoners. Ook op de tweede dag was het onthaal niet bepaald hartelijk. Op zich kon ik dat wel van me afzetten, maar als 17-jarige maakte het toch een indruk op me. Toen de derde dag even rampzalig verliep, gaf ik er de brui aan. Ik wou nooit meer een vakantiejob doen!"

"Die derde werkdag poetste ik namelijk in dezelfde gang als een goeie vriendin van me. Zij vroeg het het werk me beviel en ik antwoordde eerlijk: 'Het werk is wel leuk, maar de bewoners schelden me vaak uit'. Mijn vriendin meldde dat aan iemand van het rusthuis, maar hun reactie was vol onbegrip: 'Ja jongen, wat had je dan verwacht? Je had je daar maar op moeten voorbereiden'. Ik was boos en teleurgesteld door haar antwoord en liet zelf alle beleefdheden achterwege. Geschrokken haalde ze er snel de hoofdverpleegster bij. Zij probeerde de situatie recht te trekken, maar had opnieuw geen begrip voor mij. En daar bleef het niet bij."

"Tijdens de middagpauze nodigde de verantwoordelijke voor jobstudenten me uit voor een gesprek. Ze vroeg me wat er gebeurd was, waarop ik antwoordde: 'Zegt u het maar, u nodigde mij uit voor dit gesprek.' Verbolgen reageerde ze: 'Zo praat je niet tegen mensen die boven je staan. Je bent een jobstudent en we verwachten dat je vriendelijk blijft en luistert naar je collega's! Dat boze gedrag moet stoppen.' Ik kookte van woede en koos er meteen voor om ontslag te nemen. Het voelde niet alsof ik een andere optie had."

"Ik dacht dat het daarmee eindelijk afgelopen was, maar tot mijn grote verbazing werd ik later die dag nog opgebeld door de directeur van het rusthuis. Ook hij nodigde me uit voor een gesprek, om mijn kant van het verhaal te horen. Ik vertelde hem alles, waarop hij uiteindelijk antwoordde: 'Je hebt gelijk, ik zou net hetzelfde gedaan hebben.'"

Wil jij leren reageren op discriminatie?

Volg een omstaanderstraining!