Dag tegen Homo- en Transfobie 2022

Op 17 mei is het opnieuw Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie.

Elk jaar zet de wereld op die dag verdraagzaamheid en de strijd tegen homo- en transfobie in de kijker. Ook in Roeselare kan je meedoen aan verschillende acties.

Regenboogvlag voor scholen

Toon je steun voor de LGBTQIA+ gemeenschap door een regenboogvlag uit te hangen. Iedere school kan er eentje aanvragen (1 vlag per campus). De vlaggen die we uitdelen zijn Pride Progress vlaggen. Deze bevatten ook de kleuren zwart en bruin (symbool voor mensen met een andere huidskleur) en de witte, roze en lichtblauwe strepen die zijn overgenomen van de transgender vlag. De vijf extra kleuren signaliseren meer inclusie en vooruitgang.

Als je een regenboog aangevraagd hebt, ontvang je er eentje begin mei. Laat ze gerust hangen na 17 mei, zo toon je dat je school het hele jaar door inclusief is.

Ook wij tonen de regenboogkleuren: de vlag zal opnieuw wapperen aan het stadhuis.

Dragshow Haus of Grace

Zet je schrap voor spektakel, want op vrijdag 20 mei zullen de queens van Haus of Grace je met hun dragshow omver blazen! Het gezelschap bestaat uit 5 van de mooiste en meest getalenteerde showqueen artiesten van België. Ze hebben jarenlange ervaring in zowel de danswereld als het dragqueen milieu. Glitter en glamour gegarandeerd dus.

Tijdens hun anderhalf uur durende show brengen ze het beste van zichzelf. Het spektakel zit vol ambiance, muziek, dans, adembenemende kostuums en een ferme dosis humor.

  • Wanneer: vrijdag 20 mei van 20 u. tot 21.30 u.
  • Waar: ARhus, De Munt 8
  • Wat: een wervelende show vol muziek en dans
  • Gratis, maar inschrijven is verplicht. Momenteel zijn er geen plaatsen meer beschikbaar.

Voorproefje? Kijk dan zeker naar onderstaande trailer!

Ontmoeting Regenboognetwerk - voorstelling Regenboogactieplan

Roeselare wil een stad zijn waar iedereen erbij hoort en waar we aandacht hebben voor elkaar. Sommige groepen voelen zich vaker uitgesloten, zoals de LGBTQIA+ gemeenschap. Samen zoeken we naar oplossingen. Met het Regenboognetwerk stelden we een Regenboogactieplan op. Op woensdag 11 mei stelden we dit Regenboogactieplan voor en nodigden we je uit om mee te denken aan nieuwe acties waar we de komende jaren mee aan de slag gaan.

Genderkoekjes

Op 17 mei kan je op de dinsdagmarkt genderkoekjes krijgen. Vrijwilligers delen die uit. De koekjes worden gebruikt om het verschil tussen bijvoorbeeld genderidentiteit en seksuele oriëntatie te duiden. Kom dus zeker naar de markt tussen 9 en 11 u. voor een educatief én lekker koekje!

De levende bib

In de levende bib, op zondag 22 mei, vertellen verschillende LGBTQIA+-personen uit Roeselare en omstreken hun verhaal: hoe kwamen ze uit de kast, hoe verliep hun kinderwens of transitie, waarvoor staan zij nog op de barricades,... Kom luisteren, stel jouw vragen en ontdek een herkenbaar levensverhaal.

  • Wanneer: zondag 22 mei van 10 u. tot 13 u.
  • Waar: ARhus Café, De Munt 8
  • Wat: ga een half uurtje in gesprek met iemand uit de LGBTQIA+-gemeenschap en ontdek hun verhalen.
  • Gratis
Luister naar verhalen in de levende bib.

Wil je zelf deel uitmaken van de levende bib en zou jouw verhaal vertellen op 22 mei? Neem dan contact op met sandra.vanneste@arhus.be.