Maak kennis met Annie

Annie Vercouter is vrijwilligster bij Oewist? en Kind & Gezin.

"Als kleuterleidster kon ik al op mijn 55ste op vervroegd pensioen. In het begin kon ik mij wel bezighouden, maar na een paar jaar merkte ik toch de nood om nog wat extra te doen in mijn vrije tijd."

"Via het lokale dienstencentrum engageerde ik mij om verjaardagskaartjes rond te brengen bij 80-plussers. Later bracht ik ook enkele mensen bezoekjes aan huis. Dit gebeurt in het kader van 'Oewist?'. Dat is een project in samenwerking met Stad Roeselare waarbij we eenzaamheid bij ouderen proberen te doorbreken."

"Ik voel dat de meeste mensen echt wel uitkijken naar mijn bezoekje, het is soms het hoogtepunt van hun dag. Toen we in maart vorig jaar plots in volle coronacrisis zaten, moesten we natuurlijk even omschakelen. Met telefoontjes en bezoekjes bij de voordeur probeerden we toch met iedereen contact te houden. Iets wat enorm werd geapprecieerd."

"Als vrijwilliger kom ik vaak onder de mensen, daar hou ik van."

"Daarnaast ben ik ook actief in het consultatiebureau van Kind & Gezin. 1 keer per maand help ik bij het onthaal van ouders en kindjes die een afspraak hebben. Als vrijwilliger sta je ook in voor het meten en wegen van de baby's en peuters die over de vloer komen. Het is iets helemaal anders, maar ook daar heb ik mijn draai gevonden. Het is heel fijn om gesprekken te voeren met ouders en in contact te komen met kleine kindjes. Vooral nu mijn eigen kleinkinderen al wat ouder zijn."

"Ik ben heel graag bij mensen en dat is meteen ook de belangrijkste reden dat ik aan vrijwilligerswerk doe. Je voelt je ook gewaardeerd en dat is een heel fijn gevoel. Voor mij is het wel belangrijk dat er een goeie balans is en er nog voldoende tijd overblijft om andere dingen te doen."

"Voor iedereen die denkt dat ze geen tijd hebben om vrijwilligerswerk te doen: er zijn zeker mogelijkheden. Je hoeft je niet elke week te engageren, je kan zelf plannen wanneer je kan helpen. Op die manier is het eigenlijk voor iedereen mogelijk om iets te doen, kijk vooral eens rond."

Ook op zoek naar een verrijkende ervaring?

Vind het vrijwilligerswerk dat bij jou past.